Formel 1-tävling i Bahrain väcker kritik

1:55 min

Ledningen för Formel 1 har beslutat att hålla en tävling i Bahrain den 22 april, något som kritiseras av oppositionen och människorättsaktivister. I sitt beslut meddelade Internationella bilsportsförbundets, FIA:s, ledning att säkerhetsläget i Bahrain är stabilt, enligt vad myndigheterna i Bahrain hävdar. Men Bahrainbor vittnar om en annan verklighet.

I Manama bor Mahmoud, som egentligen heter någonting annat. Han säger att sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter har blivit vardag.

Regeringen sitter säkert, men varje vecka pågår sammandrabbningar mellan aktivister och polisen. Aktivisterna slänger molotovcocktail på polisen som besvarar med tårgas. Våldet kan pågå i två till tre timmar säger Mahmoud. Läget är som värst i Bahrain på onsdagar och torsdagar inför helgen. Och sammandrabbningar sprider sig från Manama till områden som Satra, Janabya och Daraz.

Myndigheterna i Bahrain försöker ge omvärlden intrycket att situationen är under kontroll, men enligt vittnen som Ekot har talat med påverkas vardagslivet av det tilltagande våldet. Mahmoud berättar om vissa nätter där våldet trappas upp och pågår till gryningen och där ljudet av polisens helikoptrar som cirkulerar rund höghusen hörs på så nära avstånd.

Våldet i Bahrain har även drabbat landets ekonomi. Färre turister kommer till landet och antalet investerare minskar. Flera affärer tvingas stänga och mest drabbade är Shiamuslimer som jobbar inom handelssektorn.

Bahrain är just nu beroende av att Formel 1 ska äga rum i april för att locka flera besökare till landet och samtidigt visa en positiv bild av regimen.