Demonstration till stöd för hungerstrejkande

1:37 min

I dag hålls en demonstration till stöd för de som hungerstrejkar mot valfusk i ryska Astrachan. Demonstrationen ses av en del som ett test på hur stor protestviljan är i regionerna utanför Moskva.

Till demonstrationen väntas många hitresta Moskvabor, men frågan är hur många Astrachanbor som är redo att demonstrera.

– Jag ska absolut gå, alla mina vänner och kollegor också, säger Viktorija Fedenjuk som jobbar på en tidskrift i Astrachan.

Hon röstade inte i borgmästarvalet. "Det är ingen idé", säger hon. "Min röst betyder ingenting."

Men Viktorija Fedenjuk är säker på att det inte var maktpartiet Enade Rysslands kandidat som vann, utan den officiella förloraren Oleg Sjein från partiet Rättvisa Ryssland. I en månad nu har han hungerstrejkat med nyval som mål och i dag hålls en stöddemonstration i Astrachan.

Frontfigurerna från de stora demonstrationerna mot valfusk som hållits i Moskva har uppmanat alla som har möjlighet att ta tåget eller flyget hit för att ansluta sig.

I går kom den kända programledaren Ksenija Sobtjak och i dag väntas dumaledamöter från Oleg Sjeins parti. Men om Astrachanborna själva är beredda att gå ut och demonstrera för rättvisan är mer oklart.

– Nej, jag arbetar. Någon måste ge familjen mat, säger revisorn Olga, som inte vill säga sitt efternamn.

Men hon stöder Oleg Sjein. Det gör alla vanliga Astrachanbor från låg- och medelklassen som inte har massa pengar, säger hon.

Många menar att det krävs att just de människorna, de vanliga Astrachanborna, höjer sina röster och kräver rättvisa för att någon förändring ska ske. En företrädare för centrala valkommissionen kallade nyligen de tillresta från Moskva för "politiska turister".