Bild från den syriska oppositionen som ska visa förstörelsen i staden Homs. Foto: Shaam News Network/Scanpix.

Resolution om Syrien fördröjs av käbbel

Omröstningen i FN:s säkerhetsråd om att skicka de första 30 observatörerna till Syrien hejdades på fredagskvällen av käbbel mellan stormakterna – tvärtemot vad sändebudet Kofi Annan uttryckt förhoppningar om i torsdags.

Kofi Annan vädjade om en snabbt genomdriven resolution så att en första grupp observatörer kunde komma i väg till konflikten i Syrien tidigt nästa vecka.

På fredagen blev dock FN:s säkerhetsråd oense om formerna på det, av USA framlagda, förslaget och Rysslands FN-ambassadör Vitaly Churkin lade då fram ett eget förslag.

Det ryska motförslaget var kortare och hade strukit formuleringen om att Syriens president Bashar al-Assad ger observatörerna fria händer, liksom fördömandet av brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts i Syrien.

Frankrikes FN-ambassadör Gerard Araud sade att rådet troligtvis kommer att förhandla om textens innehåll "paragraf för parargraf".

– Jag misstänker att det kommer bli en lång eftermiddag, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Churkin själv ansåg att texten kräver mycket arbete och att omröstningen kunde dröja till lördag.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".