Toppmöte utan Kubas president inleds

1:41 min

I dag inleds det sjätte panamerikanska toppmötet i Cartagena, Colombia. 13 presidenter deltar, bland andra Barack Obama och Hugo Chávez. Men mycket tyder på att det blir värden själv, Colombias president Juan Manuel Santos, som framstår som den stora stjärnan.

När det stod klart att USA och Kanada inte tänkte acceptera att också Kuba bjöds in till det panamerikanska toppmötet i Cartagena, så åkte Juan Manuel Santos till Havanna för att personligen diskutera situationen med Raúl Castro.

Väl där sa Santos att det, enligt honom, är dags att normalisera relationerna mellan USA och Kuba och att han skulle arbeta för att Kuba bjuds in till nästa toppmöte. Men han underströk också att så länge det inte råder konsensus, så kan Kuba inte bjudas in.

Santos gest uppskattades av Raúl Castro som också, med ett stänk av svart humor, sa att han mycket väl förstod att utan Obama så skulle det inte bli något toppmöte att tala om.

Juan Manuel Santos har under sin tid vid makten gång på gång visat prov på den här typen av pragmatism och skicklig diplomati och förtroendet för honom har vuxit ordentligt, inte bara på den internationella arenan, utan också i Colombia. Ett resultat av det är att han hamnat på omslaget till veckans nummer av tidskriften Time.

Ett annat resultat, det är att toppmötet i Cartagena, förutom dagordningens punkter om energi, utbildning och forskning också kommer att diskutera frågan om just Kubas plats i den amerikanska gemenskapen och, fram för allt, om det inte att är dags att söka efter en ny strategi i kampen mot droger.

Det innebär att det här, det sjätte toppmötet sedan Bill Clinton tog initiativet till dem 1994, skulle kunna bli ett avstamp både för en ny typ av mellanstatliga relationer i regionen och en ny politik i förhållande till det som blivit kontinentens största plåga, drogindustrin i alla dess aspekter.