Säkerhetsrådet ska försöka enas om resolution

1:08 min

FN:s säkerhetsråd väntas senare i dag besluta om obeväpnade observatörer ska skickas till Syrien för att övervaka den skakiga vapenvilan men det är oklart om det verkligen blir en resolution i dag.

Först sas det att säkerhetsrådet skulle rösta om observatörsstyrkan redan i går men förhandlingarna körde fast och frågan uppsköts till i dag lördag.

Både USA och Ryssland har lagt fram var sitt resolutionsförslag, båda går ut på att det ska skickas 30 observatörer till Syrien som en förtrupp, i slutändan ska de bli 200´, men sedan skiljer de sig åt. 

USA har velat ha med formuleringar som innebär ytterligare krav på Syrien och löften om att observatörerna ska ha full rörelsefrihet. I USA:s resolutionsförslag har det också vagt talats om "ytterligare åtgärder" om inte president Bashar al-Assad fogar sig. Ryssland har lagt fram en avskalad resolution som är koncentrerad på att ge fullmakt till de 30 observatörerna att åka till Syrien och inget mer.

Västmakterna väntas i dag lägga fram en nytt förslag för att något gå Ryssland till mötes. Säkerhetsrådet ska börja sammanträda klockan fem svensk tid men just nu är det en öppen fråga om medlemsländerna kan komma att enas om en resolution.