Mordet på Hassan fördöms

I Irak fortsätter våldet i de sunnidominerade delarna. Samtidigt fördöms mordet på den brittiska biståndsarbetaren Margaret Hassan också från arabiskt håll.

Arabförbundet fördömer mordet på den Irlandsfödda Margaret Hassan som ett ”kriminellt terrordåd”, fullständigt oacceptabelt för varje arab och muslim.

Också Vita huset fördömer dödandet av biståndsarbetaren, som vigt sitt liv åt att hjälpa irakier i nöd.

EU:s biståndskommissionär säger att mordet gör det nästan omöjligt att fortsätta biståndsarbete i Irak.

Inget bistånd kvar
I stort sett alla utländska biståndsarbetare har lämnat Irak i takt med ett nästan totalt sammanbrott för lag och ordning i stora delar av Irak.

Margaret Hassan trodde möjligen att hon var säker på grund av att hon bott 30 år i landet och mötte mycket uppskattning för sitt arbete bland irakier. I stället blev hon av allt att döma den första kvinnliga kidnappade personen i Irak som mördas, inför extremisters videokamera.

Hassans irakiske make bekräftar att det var hans fru på en videofilm, där man ser en maskerad man skjuta den 59-åriga kvinnan i huvudet.

Det är fortfarande inte helt säkert att en svårt stympad kvinnokropp, som hittats i Falluja, är kvarlevorna av Margaret Hassan.

Ingen går säker
Mordet på Hassan illustrerar att i princip ingen går säker i dagens Irak. Inte ens de som bara vill hjälpa sina medmänniskor.

I dag säger irakiska Röda korset att en biståndskonvoj åter hindrats från att ta sig in till Falluja. Enligt USA är det fortfarande för farligt.

En amerikansk talesman säger att det kan dröja minst en vecka innan civila, som flytt staden, kan återvända till sina hem, eller vad som finns kvar av deras hus.

Nils Horner, Beirut
nils.horner@sr.se