Stölder äventyrar tsunamivarningar

Stölder och vandalisering skapar problem för det tsunamivarningsystem som byggts upp i Indonesien.

Bara tre av 25 bojar i indonesiska vatten fungerar, berättade Sutopo Purwo Nugroho vid landets räddningsmyndighet för nyhetsbyrån AFP på lördagen.

Vandliseringen är inte alltid avsiktlig. Bland annat rapporteras att fiskare förtöjer sina båtar vid bojarna med följden att instrument tar skada.

Efter flodvågskatastrofen 2004 har Indonesien satsat motsvarande nästan en miljard kronor på systemet, som består av bland annat vågmätare och seismisk mätutrustning.

I huvudsak fungerade varningssystemen bra vid de stora skalven i onsdags. De blev till en fullskaleövning i katastrofberedskap runt hela Indiska oceanen.

Varningar sändes ut bland annat via sms, sirener och sociala medier. En medarbetare till AFP kunde dock rapportera att alla sirener inte fungerade i Acehprovinsen; det dröjde tre kvart innan sirenerna ljöd.

– Bara tre av sex sirener i Aceh fungerade därför att någon på en mottagningsstation fick panik och evakuerade byggnaden utan att ha aktiverat sirenerna, förklarar Nugroho.

– Andra sirener var illa underhållna eller ljöd inte tillräckligt högt.

Enligt uppgifter på lördagen dog tio personer i Indonesien till följd av skalven, som dock bara orsakade små våghöjningar. 2004 var Aceh på ön Sumatras nordspets svårast utsatt av alla de drabbade områdena med omkring 170 000 dödsoffer.

Nu arbetar indonesiska och amerikanska tjänstemän tillsammans för att utveckla det tekniska varningssystemet. Ett mål är att ta fram djuphavsutrustning för att förebygga vandalisering.

USA har ett tsunamivarningscenter på Hawaii som är viktigt för länder runt Stilla havet som riskerar att beröras av flodvågor.

TT