En skadad soldat i en sjukhussäng i Bentiu i den sydsudanesiska delstaten Unity. Soldaterna har skadats i strider mellan Sudan och Sydsudan om det oljerika området Heglig. Foto: Hannah McNeish/Scanpix.

Sydsudan behöll kontroll över intaget område

Sydsudan slog på lördagen tillbaka Sudans försök att återta staden Heglig i det oljerika gränsområdet mellan de båda länderna. Senare bombade ett plan från Sudan staden Bentiu i Sydsudan, uppger en källa i den sydsudanesiska regionen för AFP.

Bentiu är huvudstad i en delstat i Sydsudan som ligger vid gränsen.

En person ska ha mist livet när tre bomber fälldes mot en bro i staden. Bron ska däremot inte ha raserats.

Kraftiga strider har pågått i området sedan Heglig föll i sydsidans händer i tisdags.

– De attackerade våra posteringar norr om Heglig men vi stod emot . . . Heglig står fortfarande under vår kontroll, sade Sydsudans informationsminister Barnaba Marial Benjamin.

Sudan har flygbombat grannen i söder och avbrutit fredssamtalen mellan länderna. Risken för ett fullskaligt inbördeskrig bedöms som stor.

EU har fördömt såväl nordsidans flygbombningar som syds inmarsch i Heglig-området och USA har krävt att striderna upphör.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".