"Konstruktiv stämning" vid atomsamtal med Iran

1:20 min

Samtalen om Irans kärnprogram har i dag börjat i Istanbul i Turkiet. Det har beskrivits som den sista möjligheten att försöka hitta en diplomatisk lösning på krisen. Diplomater på plats önskar att parterna ska visa god vilja under förhandlingarna.

– Vi hoppas att vi ska kunna börja en process som ska leda till ytterligare en samtalsrunda, sa talesmannen för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, då diskussionerna inleddes i dag mellan Iran och sex andra länder, USA, Ryssland, Kina, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Tidigare försök att förhandla har misslyckats, när parterna sist möttes i Istanbul för 15 månader sedan ville Iran inte ens tala om sitt kärnenergiprogram.

Nu beskriver diplomater stämningen som konstruktiv.

Väst misstänker att Irans atomenergiprogram syftar till att skaffa kärnvapen, medan Iran säger att programmet bara har fredliga syften.

Men med spekulationer om att Israel planerar ett militärt ingripande mot Iran, samtidigt som USA och EU trappat upp sina sanktioner mot landet säger sig Iran vara berett att ta till "nya initiativ".

Men ingen väntar sig några stora genombrott i förhandlingarna, parterna lär behöva mötas många gånger till och det krävs tålamod, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu till BBC.