Blötsnö i april inget problem för blommor och bin

1:31 min

I morse möttes boende i Stockholm, Uppsala och stora delar av östra Svealand av tio centimeters snö när de vaknade. Många människor gillar inte aprilvädret, men för naturen är det här inga problem, enligt Kjell Bolmgren på Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Det var lite speciellt i morse när jag kunde se blommande sälg som hade en liten snöhuva på sig. Då undrar man lite hur det ska gå eftersom sälgen är det första matbordet för bina. De har ju inte vaknat än, på grund av den låga temperaturen, så hur det ska bli med deras samspel i år får vi se, säger Kjell Bolmgren.

Via sitt arbete vid SLU driver Kjell Bolmgren sajten, som varje år kartlägger vid vilken tidpunkt olika växter blommar.

Det kan variera mycket över åren. Träden och växterna har inte alls samma problem som vi med aprilvädret, med plötslig snö och kyla.

– Jag tror att de flesta träd är vana vid sådant här väderomslag, de klarar sig nog bra. Däremot kommer själva blomningen att påverkas att pollenet försvinner och mycket sköljs nu ner på marken just nu. Jag vet många av mina kollegor som är allergiker och som njuter av de här fuktiga dagarna, då blir det inte lika problematiskt för dem, säger Kjell Bolmgren på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men fukten som uppstår när tio centimeter snö smälter bort på ett par timmar uppskattas inte av alla.

– Deprimerande, det är det enda jag kan säga, säger Karl Magnusson i Stockholm.

Vad tänkte du i morse när du vaknade?

– ”Åh nej, inte igen”. Man blev förvånad. Det var tio centimeter snö på balkongen när jag tittade ut. Det var inte jätteroligt, säger Annika Magnusson.

– Det var slaskigt och blött, så man hade fel skor på sig. Det är det enda felet, säger Inger Eriksson.

Vad skulle du ha haft då?

– Mina fina gröna vackra stövlar. Varför tog jag inte dem? Men så mycket vatten trodde jag inte att det var, säger hon.