Syrier på flykt tror inte att FN-observatörer hjälper

1:51 min

FN:s säkerhetsråd röstade i dag för att skicka observatörer till Syrien. Syriska flyktingar som Ekot har träffat i Turkiet tror dock inte att observatörer kommer att kunna påverka situationen.

Omar al-Faruk, en grundskolelärare från en by utanför staden Idlib, tror inte att fredsobservatörer kommer att göra någon skillnad.

– Det ger bara Assadregimen mer tid att döda det syriska folket, säger han.

Omar al-Faruk flydde för en månad sedan, när syriska styrkor kom till hans by och tvingade civilbefolkningen att gå framför militären som civila sköldar inför motståndsgrupperna. Men han säger att sedan vapenvilan har hans by inte utsatts för beskjutning. Militären terroriserar byborna på andra sätt, hävdar han.

– De bryter sig in i apotek, butiker och hem. De plundrar och förnedrar oss, säger Omar al-Faruk.

Hassan Saloum sitter vid vägkanten utanför flyktinglägret Yayaladagi med två resväskor. Han flydde från staden Idlib i går och korsade gränsen mot Turkiet i natt efter att militären bränt ned hans hus.

– Assad-regimen fortsätter att arrestera och föra bort oppositionella. Eftersom jag tillhör en regimkritisk vänstergrupp fruktade jag för mitt liv och flydde hit till Turkiet, säger Hassan Saloum.

Han säger precis som många andra här i flyktinglägret att om man frågar dem är tiden för politiska lösningar förbi. "Vi ser bara en lösning och det är en militär intervention och störtandet av president Bashar al-Assad."

Det säger också grundskoleläraren Omar al-Faruk.

– Det är den enda lösningen. Nato bör ingripa snart, säger han.

Tomas Thorén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista