Resolution klar om observatörer till Syrien

1:06 min

FN:s säkerhetsråd har enats om en resolution om att skicka fredsövervakare till Syrien för att övervaka vapenvilan.

FN:s säkerhetsråd röstade enhälligt för resolutionen, som innebär att FN nu sänder en liten grupp fredsobservatörer till Syrien för att övervaka den skakiga vapenvilan.

FN kommer att skicka 30 obeväpnade fredsövervakare i ett första skede.

I fråga om den förtrupp av observatörer som ska skickas har FN fått godkänt av svenska utrikesdepartementet (UD) att fråga de sju svenska officerare som i dag är observatörer i FN-styrkan Untso i närområdet om de vill ingå i förtruppen, skriver TT.

– Om FN skulle vilja fråga de svenska officerarna som finns i området om de vill byta och ingå i den här styrkan i stället så får de göra det, säger UD:s presschef Anders Jörle till TT.

Ett deltagande av svenska officerare i en sådan insats bygger dock helt på frivillighet, att de själva vill det.

Enligt Rickard Wissman, jourhavande informatör på Försvarsmakten, har heller ingen förfrågan nått Försvarsmakten. Hur en sådan skulle behandlas får bli en senare fråga, säger Wissman.

– Det får vi se om vi får en sådan anmodan från politiskt håll.

FN:s säkerhetsråd kräver också att Syriens regim sätter stopp för våldet och lever upp till sina löften i fredsplanen – i annat fall kommer säkerhetsrådet överväga ytterligare åtgärder, sägs det i resolutionen.

Just den formuleringen har det varit intensiv diskussion kring.

Ryssland och Kina har tidigare satt sig emot alla ultimatum och skarpa formuleringar som fördömer den syriska regimen. Men nu går man alltså med på att ställa krav på Syriens president om att stoppa våldshandlingarna och rätta sig efter resolutionen.

Truppen med FN-observatörer kommer att resa till Syrien inom några dagar. Det handlar inledningsvis om en liten grupp på 30 personer. Om FN vill skicka fler fredsövervakare, så krävs det en ny omröstning i säkerhetsrådet.