Poliser och kända oppositionella i Astrachan

1:44 min

Ett stort antal poliser spärrade i dag av det torg i ryska Astrachan där en demonstration mot valfusk samt till stöd för den hungerstrejkande före detta borgmästarkandidaten Oleg Sjein skulle hållas.

Trots att flera oppositionsledare anslutit från Moskva så samlade inte demonstrationen så många som man hoppats på.

– Vår borgmästare är Sjein! ropade demonstranterna i talkör.

De hade samlats på Sovjetskajagatan mitt i Astrachan, för runt det torg där demonstrationen egentligen skulle ha hållits så hade polisen slagit en ring.

Nu gick de i stället till en park i närheten, anförda av Sergej Mironov, ledare för partiet Rättvisa Ryssland, det parti som den hungerstrejkande Oleg Sjein tillhör.

40-årige Oleg Sjein har nu vägrat mat i 31 dagar som en protest mot resultatet i det borgmästarval som hölls parallellt med presidentvalet den 4 mars.

Sjein förlorade mot maktpartiet Enade Rysslands kandidat men menar själv att om allting hade gått rätt till skulle resultatet varit det omvända.

Hans kamp har uppmärksammats i hela Ryssland och i demonstrationen i Astrachan i dag syntes flera kända oppositionsledare från Moskva.

– En för alla, alla för en! ropade Oleg Sjein, helt klädd i svart i sommarvärmen i staden vid Kaspiska havet.

Men demonstrationen lockade inte så många som man hoppats på. Astrachanpolisen räknade ihop till 300 demonstranter medan till exempel radiostationen Echo Moskvy rapporterade 1 000.

Tidigare i dag hölls en demonstration till stöd för den officiella segraren i borgmästarvalet, Michail Stoljarov. Dit sägs över 5 000 ha kommit men i Astrachan säger ryktet att de flesta där var dittvingade statsanställda.

Nästa vecka kommer Oleg Sjein att gå till domstol med videomaterial från Astrachans vallokaler som enligt honom bevisar valfusk.

Åklagare som tittat på fallet säger att valresultatet är giltigt.