1 av 2
Män arbetare med att städa upp i förödelsen som en tornado lämnat efter sig i Forney i den amerikanska delstaten Texas 4 april i år. Foto: Tom Pennington/Scanpix.
2 av 2
Staden Chelsea i den amerikanska delstaten Indiana drabbades av tromber i mars. Foto: Joe Raedle/Scanpix.

USA varnar för "livsfarliga" tromber

En ovanligt stark tornadovarning utfärdades för den amerikanska mellanvästern inför helgen.

Staden Norman, där Oklahoma-universitetet ligger, fick en försmak redan i fredags. Minst 19 personer skadades i tornadon och det blev betydande materiella skador, rapporterade ABC News på lördagen.

Delstaterna Illinois, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska, Oklahoma och Texas ställde in sig på oväder.

Varningen i fredags är bara den andra i USA:s historia som utfärdats mer än ett dygn innan det väntade ovädret, skriver USA Today. Förra gången de skedde var i april 2006 då nära 100 stora tromber härjade sydöstra USA och dödade tolv människor och förstörde över 1 000 bostäder.

Varningen innehöll starka ord som "livshotande" - vilket är i enlighet med en ny strategi som National Weather Service offentliggjorde i mars. Då meddelade myndigheten att man skulle börja använda termer som "massförstörelse", "omöjlig att överleva" och "katastrofal" för att få människor att ta deras varningar mer på allvar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista