Vitrysk oppositionell har släppts

1:21 min

Den före detta vitryske presidentkandidaten Andrej Sannikov är fri. Enligt vitryska medier benådades han tidigare i april av landets president Aleksandr Lukasjenko.

Den 57-årige Andrej Sannikov släpptes från straffkolonin i Vitebsk i östra Vitryssland under lördagen.

– Jag vill tacka alla för stödet och solidariteten. Utan er hade jag inte varit i frihet. Allt har gjorts för att jag alls inte skulle lämna fängelset, sa Sannikov på telefon till nyhetssajten Charter97.

Andrej Sannikov, som ställde upp i det vitryska presidentvalet 2010, dömdes förra våren till fem års fängelse för att ha organiserat protesterna mot valresultatet.

Tidigare i år meddelade hans fru, journalisten Irina Chalip, att Sannikov bett om nåd hos president Aleksandr Lukasjenko. Enligt Chalip tvingades han till detta under hårda fysiska och psykiska påtryckningar. När hon sist träffade honom genom en glasruta i fängelset visade Sannikov upp en lapp med texten: De kan döda mig när som helst. Det handlar om att rädda liv.

Att Aleksandr Lukasjenko, ofta kallad Europas sista diktator, valt att benåda sin personliga rival Andrej Sannikov kan vara ett tecken på att de hårdnande sanktioner som EU införde i mars kan ha börjat verka. Bland annat har ekonomiska tillgångar frysts för en rad företag som sägs stödja den vitryska regimen.

Men för att häva sanktionerna kräver EU att samtliga politiska fångar i Vitryssland ska friges. Lukasjenko sa tidigare i april att han bara tänker låta dem gå som har bett om nåd.