Egypten: Presidentkandidater diskade

Tio egyptiska presidentkandidater, bland dem flera uppmärksammade namn, har diskvalificerats. De tio anses enligt valkommissionen inte uppfylla regelverkets krav.

Egyptiska valmyndigheter har diskvalificerat tio av 23 kandidater i presidentvalet inklusive Omar Suleiman, tidigare vicepresident och chef för underrättelsetjänsten, och Muslimska brödraskapets främsta kandidat Khairat El-Shater.

Även ultrakonservativa salafistkandidaten Abu Ismail finns bland de tio strukna som av ett eller annat skäl inte kan ställa upp, enligt valmyndighetens tolkning av reglerna. De har nu har 48 timmar på sig att överklaga.

Abu Ismails advokat sågar beslutet att diskvalificera hans klient, ett beslut som fattats då Ismails mor enligt uppgift har haft ett amerikanskt pass. Detta bryter mot reglerna då kandidaters föräldrar och fruar inte får vara utländska medborgare.

-Mannen som leder den här kommittén har aldrig varit oberoende. Den här diskvalificeringen dikterades för honom och han arbetar under militärrådets styrning, säger advokaten Nizar Ghorab till Reuters.

El-Shater ströks eftersom han tidigare är dömd till fängelse och det inte har gått sex år sedan han benådades. Omar Suleiman lyckades inte få stöd i 15 provinser, vilket krävs. Valet hålls i slutet på maj.

TT-Reuters