Nordkoreas ledare höll sitt första offentliga tal

1:22 min

I Nordkorea har landets nye ledare Kim Jong-Un hållit sitt första offentliga tal, detta i samband med firandet i dag av 100-årsminnet av landets grundare Kim il Sungs födelse. Vid en militärparad visades också en ny rakettyp, även om inget nämndes om den misslyckade raketuppskjutningen i fredags.

Hans pappa Kim Jong-Il hördes sällan tala offentligt men för första gången kunde nordkoreanerna i dag höra sin nye ledare, Kim Jong-Un som är i 20-årsåldern, tala.

Kim läste entonigt från sitt manuskript efter att tiotusentals soldater marscherat förbi i Pyongyangs centrum för att visa sin lojalitet med den kommunistiska familjedynastin.

I talet hyllade Kim sin farfar och pappa och även landets militär, som suger upp merparten av resurserna i Nordkorea, där enligt FN uppemot en tredjedel av barnen är kroniskt undernärda.

Kim, som tidvis log och verkade avslappnad på sitt podium, nämnde inte regimens pinsamma raketfiasko i fredags, när en raketuppskjutning som fördömts av omvärlden slutade med att långdistansraketen exploderade efter bara ett par minuter.

– Vår uppgift är att bygga ett starkt och välmående socialistiskt land och vi måste göra varje ansträngning för att stärka våra väpnade styrkor, sa Kim Jong-Un.

Här i Sydkorea säger experter att nästa steg från Nord kan bli ett nytt kärnvapentest.

Kim Jong-Un

Fortfarande är mycket oklart vad gäller Nordkoreas nye ledare Kim Jong-Un, som efterträdde fadern Kim Jong-Il vid dennes död i december.

Han tros vara född den 8 januari 1983 och ska 1998-2000 ha gått i skola i Schweiz, under namnet Un-Pak. Mamman Ko Young-Hee uppges ha dött i cancer 2004.

De första uppgifterna om att Kim Jong-Un utsetts till faderns efterträdare kom i början av 2009. Samma år blev han parlamentsledamot, under pseudonym, innan han definitivt tog plats i landets ledning i och med en partikonferens i oktober 2010.

Nils Horner, Seoul

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista