Debatt om invandring hårdnar igen i Norge

2:06 min

I morgon börjar den stora rättegången mot Anders Behring Breivik, efter terrorattentaten i Norge förra sommaren. Massmördaren drevs av ett hat mot muslimer, och det norska samhället fick sig en tankeställare om det hårda debattklimatet om invandrare hade påverkat massmördaren.

Norges statsminister Jens Stoltenberg manade till ett försonande tonläge efter dåden.

– Vi har en normal politisk debatt i Norge och det är bra. Det är en del av vår demokrati. Men det har också skett några förändringar, säger Jens Stoltenberg i dag om hur debattklimatet ändrats.

– Det ena är att jag tror att vi alla nu är mer medvetna om att vi aldrig ska döma en hel befolkningsgrupp på grund av vad enskilda personer gör. Att visa mer tolerans och förståelse är den viktigaste förändringen, säger han.

Men det finns de som tycker att den politiska debatten fortfarande är mycket hård. SSU:s ordförande Gabriel Wikström har tät kontakt med Norge.

– Socialdemokrater i Norge hävdade ju åtminstone i norska valrörelsen att debatten, eller debattonen, hade blivit mildare. Men vid mitt eget besök i den norska valrörelsen blev jag ganska chockad över just tonen och hur man pratade om invandrare, hur man pekade ut dem som ett kollektivt problem. Det är mycket möjligt att den har blivit mildare jämfört med innan den 22 juli, men den var fortfarande oerhört grov om man jämför med svenska förhållanden, säger han på ett besök i Oslo.

– Jag tror att stämningen som fanns efter den 22 juli håller på att suddas ut lite. Man håller på att gå tillbaka till det ännu grövre debattklimat som fanns innan den 22 juli.

Flera i samhällsdebatten anser att tonläget håller på att hamna i samma hjulspår igen. Oron finns för att hätska uttalanden kan bidra till farliga hållningar, som hos Breivik.

Den norska journalisten Azka Baig, med pakistanskt ursprung, beskriver hur muslimer återigen ställs till svars som en grupp i den offentliga debatten.

– Det är sådan retorik att ”nu är det på tiden att vi ställer krav, nu måste vi våga ta debatten som vi inte vågar ta. Vi är för snälla mot dem. Muslimerna är en grupp som inte kan anpassa sig i samhället”, säger journalisten Azka Baig.