Toppkandidater i Egypten diskas

1:46 min

Tre av toppkandidaterna i det egyptiska presidentvalet har diskvalificerats av landets valkommission. Med fem veckor kvar till valet underkänner kommissionen sammanlagt 10 av de 23 kandidaterna.

Dramatiskt och överraskande svepte den egyptiska valkommissionen undan tre ledande presidentkandidater, alla på teknikaliteter.

På den islamistiska sidan föll den ultrakonservative salafisten Hazem Salah Abu Ismail på att hans nu döda mamma var amerikansk medborgare. Egyptisk lag kräver att presidentkandidater, deras fruar och deras föräldrar har enbart egyptiska medborgarskap.

Det muslimska brödraskapets kandidat Khairat al-Shater föll på att det bara gått ett drygt år sedan han släpptes ut fängelse. Enligt lag får ingen ställa upp förrän sex år efter frisläppande.

Från den gamla regimens sida diskvalificerades Omar Suleiman, Mubaraks förre spionchef och mot slutet vicepresident, för att han inte hade fått in tillräckligt antal registrerade anhängare. Kandidater måste ha fått in 30 000 underskrifter från minst 15 provinser för att få ställa upp.

Alla tre har sagt att de ska överklaga. De har 48 timmar på sig för det, men ingen högre instans att gå till.

Anhängare till den salafistiske kandidaten Abu Ismail belägrade valkommissionens högkvarter i protest i går kväll och hans advokat förutspådde vad han kallade en "stor kris" som ett resultat av diskningen.

Valkommissionen består av fem högt uppsatta domare, tillsatta på sin tid av den forne envåldshärskaren Hosni Mubarak, men de visade ett slags oberoende och opartiskhet när de eliminerade toppkandidater från båda sidor.

I det djupt polariserade Egypten har kommissionen nu – om diskvalificeringarna står sig – tagit bort tre av de mest polariserande kandidaterna. Abu Ismail var den mest hårdföre islamisten och Suleiman den som stod Mubarak närmast och var en verklig rest från den gamla regimen.

Muslimska brödraskapet hade förutsett att deras kandidat Khairat al-Shater kunde komma att underkännas. De har redan tagit fram en reservkandidat.