Kriget närmar sig mellan Sudan och Sydsudan

1:39 min

Konflikten mellan Sudan och Sydsudan växer nu för varje dag. Vad som började som ihållande gränsstrider är nu på väg att utvecklas till ett regelrätt krig. FN uppmanar båda sidor att sluta slåss.

Striderna står kring oljefältet Heglig, Sudans viktigaste, vilket Sydsudan intog tidigare i veckan. Sudan har sänt in militär för att återta oljefältet och de två ländernas arméer strider nu mot varandra några kilometer utanför staden intill med samma namn.

Det är de värsta striderna sen Sydsudan blev självständigt i somras. FN:s säkerhetsråd har uppmanat Sydsudan att dra sig tillbaks från oljefältet, som ligger på Sudans sida om gränsen.

Säkerhetsrådet uppmanar också Sudan att upphöra med sina bombningar. Sudanesiskt stridsflyg har flera dagar den här veckan flugit in över gränsen och bombat nära byar inne i Sydsudan. Minst fem civila och många fler soldater uppges ha dödats under bombningarna och striderna, men båda sidor är knapphändiga med uppgifter.

Det är oljan som har lett till den upptrappade konflikten; de två grannländerna har inte kunnat lösa problemen kring oljan under de få månader som de nyskilda länderna existerat. De flesta av oljefälten hamnade hos Sydsudan vid delningen i juli, men ledningarna och exporthamnen ligger i Sudan, så de två måste samarbeta för att kunna få in några oljeinkomster.

Sedan flera månader tillbaka ligger Sydsudans oljeproduktion nere, i protest mot vad Syd säger är stölder av olja och ockerpriser från Sudans sida för att använda ledningar och hamn. I och med produktionsstoppet i Syd blir oljefältet som de nuvarande striderna står om än viktigare för Khartum och det är en stor provokation att Sydsudan gått in och ockuperat fältet.

Båda sidor anklagar varandra för att ha inlett de nya striderna. FN uppmanar de två ländernas ledare att snarast möjligt hålla det inställda toppmöte som skulle hjälpa till att lösa oljekonflikten.