Sarkozy och Hollande spurtar inför presidentvalet

2:00 min

I Paris håller de båda främsta presidentkandidaterna Nicolas Sarkozy och François Hollande just nu kampanjmöten. Hittills har Hollande ett ordentligt försprång i opinionsmätningarna, så i dag gäller det för Sarkozy att knappa in.

Det är mycket franska flaggor och mjuk musik runt ett uppvärmande tal från premiärminister François Fillon här på Place de la Concorde i hjärtat av Paris.

För president Sarkozy gäller det nu att verkligen spurta, för vindarna blåser till socialistkandidaten Hollandes favör, så mycket att söndagstidningen i morse hade en lång intervju med honom, där Hollande säger att det inte vore bra att föregå valet, men att han förbereder sitt presidentskap och att förslag om skattepolitik och ekonomi kommer i sommar, och till hösten utbildningsfrågor.

Anne Durand Lecuyer är med här och röstar på Sarkozy.

– Jag är för fri företagssamhet och tycker inte att staten ska hålla alla under armarna, säger hon.

Vladimir säger att det är som att ta ett plan, man väljer hellre en pilot med erfarenhet.

Krisen gör att Sarkozy framstår som bättre, säger han.

Hittills har den sittande presidenten inte förslagit något nytt i sitt tal. Sarkozy upprepar att fransk produktion ska skyddas, Schengen-avtalet, EU:s gränsavtal, eventuellt omförhandlas, men också att han vill omförhandla Europeiska centralbankens roll.

Hos socialistkandidaten Hollande var det rock och vita fanor. Anhängarna talar om att de står för mer hjärta och solidaritet och att det är rätt att ta pengar där de finns: hos de rika.

För socialistkandidaten är det viktigt att inte tappa röster vänsterut, åt den nu allt mer populärare yttervänsterkandidaten Mélenchon, som i går drog uppemot 100 000 personer i Marseille.

Han ses som modern och det är hans öppna möten, som fått de två huvudkombattanterna att också söka sig ut i dag för helt öppna kampanjmöten.

Presidentval i Frankrike

  • Den första valomgången hålls den 22 april.
  • De två kandidater som får flest röster går vidare till nästa omgång. Sett till resultatet i opinionsmätningar blir det troligen den nuvarande presidenten Nicolas Sarkozy och socialisten François Hollande.
  • Den 6 maj avgörs vilken av de två som blir Frankrikes president de kommande fem åren.
  • Jean-Luc Mélanchon, Vänsterpartiet, Marine Le Pen, Nationella Fronten, och François Bayrou, etablerad mittenpolitiker, ligger en bit bakom huvudmotståndarna. De kan bli viktiga i en andra omgång om de aktivt uppmanar sina väljare att rösta på någon av de två huvudkandidaterna.
  • Det är första gången som fem kandidater (de ovan nämnda), enligt opinionsmätningarna, får mer än 10 procent av rösterna var.
  • Övriga kandidater är Nicolas Dupont-Aignan (DLR), Philippe Poutou (NPA), Nathalie Arthaud (LO), Eva Joly, (Ecologistes) och Jacques Cheminade.

Ekot

Alice Petrén, Paris

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista