Bilden sägs föreställa brinnande byggnader i den syriska staden Homs och den har offentliggjorts av oppositionella Shaam News Network. Foto: Shaam News Network/Scanpix.

Granateld i Syrien inför FN-uppdrag

FN:s första observatörer har anlänt till det våldsdrabbade Syrien. Väst välkomnar närvaron, men dissidenter undrar vad en handfull observatörer kan uträtta när granaterna regnar över Homs.

Natten hade knappt övergått i morgon när det välbekanta ljudet av explosioner bröt tystnaden i syriska Homs. Staden har varit ett av oppositionens starkaste fästen och det är Homs befolkning som straffats hårdast för sitt motstånd mot president al-Assad.

Daglig artillerield mal, enligt vittnesmål från invånare, långsamt hela kvarter till grus och bilder som läckt ut visar spöklika byggnader, sönderslagna av granateld. Trots utlovad vapenvila fortsätter eldgivningen, uppger aktivister i staden för TT.

-Inget har förändrats. Stridsvagnar är kvar och begravningarna fortsätter, säger Sami Ibrahim, talesman för Syriska nätverket för mänskliga rättigheter, i telefon inifrån Homs.

Säkerhetsstyrkorna dödade på söndagen minst 25 människor runtom i Syrien, uppger Lokala samordningskommittéerna (LCC) för TT.

Regimen hävdar ändå att den gör sitt yttersta för att följa vapenvilan samtidigt som den försvarar rätten att slå ned terrorister, vilket i regel avser oppositionen.

Syriska myndigheter kommer att "hindra de beväpnade terroristgrupperna från att fortsätta sina brottsliga angrepp mot armén och brottsbekämpande styrkor", rapporterar statliga nyhetsbyrån Sana.

De första FN-observatörerna, som säkerhetsrådet i lördags gav grönt ljus, anlände på kvällen till Damaskus. De tillhör en förtrupp som totalt ska bestå av 30 personer. Vilka länder som ingår är ännu osäkert, inga uppgifter om huruvida Sverige tillfrågats fanns tillgängliga.

I ett senare skede ska uppdraget, om säkerhetsrådet beslutar sig för det, utökas till 250. LCC beklagar att de inte är fler och uppger i ett uttalande att tio gånger så många krävs.

– Hela världen ser på och nu sänder de till oss 30 män för att övervaka al-Assad, säger SNHR:s Sami Ibrahim bittert.

– De skulle inte ens kunna observera en enda stadsdel i Homs.

Carl Fridh Kleberg/TT

Nytt observatörsuppdrag

  • FN:s observatörsuppdrag i Syrien är del av en plan som FN och Arabförbundets gemensamma sändebud till Syrien, förre FN-generalsekreteraren Kofi Annan, lagt fram.
  • I en första förtrupp ska cirka 30 observatörer resa till Syrien, sedan uppdraget enhälligt godkändes i FN:s säkerhetsråd. De första väntades anlända till Syrien på söndagen. Planer finns på över 200 observatörer till, men detta kräver en ny resolution.
  • Syrien har sagt att man samarbetar med observatörerna men förbehåller sig rätten att neka vissa länder att delta.
  • Annans plan är en omskriven, mot regimen mindre tuff, version av en tidigare plan skriven av Arabförbundet (AF). AF, som har stängt av Syrien, avbröt tidigare i år ett eget observatörsuppdrag som förklarades vara en flopp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista