Stor attack slogs tillbaka av afghanska soldater

1:23 min

I Afghanistan genomförde talibanerna under söndagen ett storskaligt anfall i huvudstaden Kabul och på andra ställen. Men armén lyckades slå tillbaka anfallet och USA berömde efteråt afghnernas insats. Under morgonen kommer motstridiga uppgifter om striderna var över eller inte.

Afghanistans inrikesdepartement och Kabuls polischef har gett olika besked om säkerhetsläget i huvudstaden. De hårda drabbningarna som pågick i helgen har upphört, uppgav en talesman för departementet.

Striderna fortsätter vid parlamentet, sade en talesman för Kabuls polischef på måndagen. Enligt polisen hördes vapeneld runt om i staden.

Polisen sade att den attackerat ett rebellfäste i den stadsdel där ambassaderna ligger. En specialstyrka ska ha gått in i en byggnad med rebeller.

Senare på måndagen uppgav också Kabuls polischef att alla gatustriderna har upphört efter ett våldsamt utbrott som pågick i 18 timmar

– Enligt de senaste uppgifterna från parlamentet är attacken över och den sista motståndaren har dödats, sade polischefens talesman.

USA har omkring 100 000 soldater i Afghanistan, men ändå lyckades talibanerna och deras allierade genomföra ett väl synkroniserat anfall i Kabul och minst tre andra provinser i östra Afghanistan.

I Kabul besköts bland annat amerikanska, tyska och brittiska ambassaden, en fransk militärkonvoj och en Nato-bas.

Angriparna lyckades dock inte ta sig in i något av målen utan de afghanska säkerhetsstyrkor kunde stoppa attacken.

Enligt officiella uppgifter ska 19 talibaner ha dödats i striderna både i och utanför Kabul. En polisman ska också ha dödats och utöver det har både poliser och civilpersoner skadats.

Senast talibanerna lyckades genomföra ett lika välorganiserat anfall var i september förra året. Talibanerna hävdar att dagens attack var inledningen på deras våroffensiv och att fler anfall kommer.

Attacken inleddes med ett tiotal kraftiga explosioner och angriparna förskansade sig sedan i en hög byggnad varifrån de sköt med bland annat raketgevär. Helikoptrar sattes därefter in för att bekämpa dem.

De afghanska säkerhetsstyrkorna håller fortfarande på att byggas upp och den amerikanska ambassadören i Kabul Ryan Crocker berömde dem för hur de nu agerade.

Men han sa också att det som skett visar att de amerikanska styrkorna fortfarande behövs.

Ekot/TT