USA:s president Barack Obama och hans värd Colombias president Juan Manuel Santos. Foto: Carolyn Kaster/Scanpix.

Toppmöte slutade utan slutdokument

1:46 min

Det panamerikanska toppmötet i Cartagena, Colombia, slutade utan någon deklaration. Men värden, Colombias president Juan Manuel Santos, menade att bristen på konsensus inte var ett misslyckande, utan tvärtom uttryck för en ny öppnare och ärligare debatt som lovar gott för framtiden.

Lite besviken var han nog, värden, Colombias president Juan Manuel Santos. Men inte så mycket.

För redan innan mötet visste alla att det var omöjligt att nå enighet kring de hetaste frågorna - det vill säga hållningen gentemot Kuba, synen på hur kampen mot droger bör föras, liksom även Argentinas krav på Falklandsöarna eller Las Malvinas.

Santos betonade att den här gången så fördes en riktig, öppen och ärlig, diskussion som bland annat visade att de allra flesta latinamerikanska länder anser att Kuba bör bjudas in till nästa toppmöte och att de flesta anser att Falklandsöarna, Las Malvinas, bör tillhöra Argentina.

Och när det gäller kampen mot droger så enades man visserligen inte om någon ny strategi, men man kom faktiskt överens om att hålla debatten igång.

OAS, de Amerikanska staternas organisation, fick i uppdrag att organisera en utvärdering av hur kampen hittills förts och diskutera alternativa strategier. Det är en stor framgång i jämförelse med den censur som hittills har rått att huvud taget diskutera alternativ till det så kallade kriget mot droger.

Juan Manuel Santos sa också att han var övertygad om att Barack Obama åkte hem till Washington med en ny känslighet i relation till Latinamerika.

Och om han har rätt i det, så betyder det mer än det faktum att toppmötet inte kunde enas om en deklaration och betydligt mer än att Ecuadors Rafael Correa och Nicaraguas Daniel Ortega inte deltog i mötet i protest mot att Kuba inte bjudits in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista