Relationen mellan Muller och Lofalk frostig. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Lofalk ger Muller tung kritik

Advokat Guy Lofalk, som fick uppdraget att rekonstruera Saab Automobile, är inte nådig mot förre Saab-vd:n Victor Muller i den nyligen inlämnade rekonstruktionsrapporten. På måndagen möts de båda i Vänersborgs tingsrätt.

Det sker under det formella edgångssammanträdet när Muller, Lofalk och nio personer från den gamla Saabledningen ska intyga att konkursbouppteckningen är korrekt så vitt de vet. Att Saab byggde upp ofattbara 13 miljarder kronor i skulder och att tillgångarna endast är värda 3,6 miljarder.

Lofalks rapport, som enligt Dagens Industri lämnades in till Vänersborgs tingsrätt i fredags, handlar om tiden före kraschen i december- höstens försök att rädda bolaget genom en rekonstruktion.

I rapporten ger Lofalk tidigare Saabchefen svidande kritik. Muller anklagas för att inte ha följt den informations- och lydnadsplikt som ska råda i förhållande till rekonstruktören.

– Varenda väsentligt villkor sprack. Arbetet har varit svårt. Långt ifrån hur en seriös rekonstruktion ska bedrivas, säger Guy Lofalk till Dagens Industri.

Saabs rekonstruktion gick igenom först sedan hovrätten ändrat tingsrättens avslag. Ett skäl var uppgifterna om att bolagets pressade läge skulle lösas genom att kinesiska Youngman och Pang Da gick in som delägare i Saabs ägarbolag Swan. Men enligt Lofalk skulle General Motors aldrig ha godkänt det.

– Därmed var det felaktig information, säger han.

Lofalk lyfter också fram att löftena om finansiering inte höll.

– Youngman betalade alltid för lite och för sent, säger han.

Två gånger ville Lofalk avbryta rekonstruktionen för att det saknades pengar.

Under rekonstruktionen kom det fram uppgifter om en frostig relation mellan Saab-vd:n och rekonstruktören. Muller har tidigare öppet kritiserat Lofalk för att ha gått bakom ryggen på honom och förstört relationerna med General Motors.

Uppgifterna i rekonstruktionsrapporten vill Muller inte bemöta.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".