Övergångsråd i Guinea-Bissau

De militära kuppledarna har gjort upp med oppositionen om ett nationellt övergångsråd för Guinea-Bissau. Rådet ersätter de statliga institutionerna, sade en oppositionstalesman på söndagen.

Ett måndagsmöte avgör rådets sammansättning och hur länge det sitter. Västafrikanska samarbetsorganet Ecowas som fördömt kuppen möts samma dag.

Oppositionen anser att fusk avgjorde presidentvalets första omgång. Den andra står mellan avgående premiärminister Carlos Gomes och expresident Kumpa Yala.

Militärjuntan har stängt Guinea-Bissaus gränser för flyg och fartygstrafik, meddelade det så kallade militärkommandot på söndagen. Stängningen är ett svar på att landets forna kolonialmakt Portugal meddelat att två örlogsfartyg och ett flygplan är på väg för att förbereda evakuering av portugiser och andra nationaliteter.

4 000-5 000 portugiser bor i Guinea Bissau.

– Portugisiska fartyg får inte utan tillstånd komma in på vårt territorialvatten, sade talesmannen för Guinnea-Bissaus opposition Fernando Vaz.

TT-Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista