Kronofogden fick brev från ryska ambassaden i Stockholm i samband med utmätning av ett hus. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Ryssland hotade Kronofogdemyndigheten

"Har inte förhindrat vår handläggning"
1:40 min

Ryssland har försökt påverka svenska Kronofogdemyndighetens arbete genom hot. Hoten har bestått i att relationerna mellan Sverige och Ryssland skulle försämras om inte kronofogden stoppade en utmätning av ett hus. Efter hotet ställde Kronofogdemyndigheten in värderingen av det aktuella huset.

Ett höghus på Lidingö utanför Stockholm står i centrum för en rättstvist som pågått sedan 1990-talet. Fastigheten tillhör den ryska handelsfederationen och är värd tiotals miljoner kronor. Högsta domstolen i Sverige har gett Kronofogdemyndigheten rätt att tvångssälja huset, eftersom en enskild tysk affärsman har krav på Ryssland på över 20 miljoner kronor.

Men när kronofogden skulle värdera fastigheten i februari skickade ryska ambassaden i Stockholm ett brev till kronofogden där man varnade för att de svensk-ryska relationerna skulle försämras om man gick vidare. Då ställde Kronofogdemyndigheten in värderingen av huset.

– Det som har sagts är att våra relationer, Sverige och Rysslands, skulle komma att försämras då. Och det är inte något vi skulle ta hänsyn på det sättet i sig, att det skulle förhindra hur vi handlägger det. Däremot är vi väldigt noga med att fatta ett rättsligt bra beslut, säger Maria Mindhammar, verksamhetschef vid Kronofogdemyndigheten.

Men utifrån ser det ut som att ni ändå tagit fasta på hoten och inte kört igenom utdrivningen direkt?

– Jag kan förstå att man uppfattat det så men så är det inte alls. I och med att det kom ytterligare invändningar från ryska staten så var vi tvungna att titta på det. Jag tror det är bättre att man är flera som tittat på ärendet så att vi är helt säkra när vi fattar ett beslut, säger Maria Mindhammar.

Ekot har sökt ryska ambassaden för en kommentar utan framgång.

I morgon tisdag kommer Kronofogdemyndigheten att besluta sig för hur man går vidare och om fastigheten på Lidingö ska värderas eller tvångssäljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".