Det höga oljepriset gör att de cirka 3 000 invånarna på Falklandsöarna har goda chanser att bli rika framöver. Foto: Michael Warren/Scanpix.

Oljefynd vid Falklandsöarna irriterar Argentina

"Borde göra politisk överenskommelse för att undvika nytt krig"
2:06 min

Världsmarknadspriset på Brentoljan ligger i dag omkring 120 dollar per fat. Den höga nivån gör att nya områden blivit intressanta för produktion. Ett exempel är Falklandsöarna där man från och med 2016 ska börja utvinna olja. Något som irriterar i grannlandet Argentina.

– Jag tycker att britterna bryter mot internationella överenskommelser, säger Silvana Comerci i Buenos Aires.

Hon är liksom nästan alla andra argentinare förbannad på att britterna hittat olja utanför Falklandsöarna. De till synes ganska värdelösa öarna, som den argentinska diktaturstaten försökte ta över för 30 år sedan, verkar nu kunna bli rena guldgruvan.

Fem brittiska företag prospekterar för fullt efter olja och gas under havsbotten bara 50 mil utanför den argentinska kusten. Ett av dem, Rockhopper Exploration, tror sig kunna börja producera olja från och med 2016.

I slutet på 1990-talet gjorde bland annat Shell ett försök att exploatera samma område. Men ett oljepris på bara 10 till 20 dollar per fat skrämde till slut bort bolaget.

I dag ser bilden helt annorlunda ut. Det höga oljepriset gör att de cirka 3 000 invånarna på Falklandsöarna den här gången har goda chanser att bli rika framöver. Lokalbefolkningen har rätt till åtminstone en dryg tredjedel av oljebolagens framtida vinster.

På fastlandet hos grannen Argentina är många upprörda över att nationen inte får minsta lilla del av kakan.

– Jag tycker att man borde göra en politisk överenskommelse för att undvika ett nytt krig, säger Patricia Monachessi, som är ute och promenerar i Buenos Aires.

Att det skulle gå så långt som till en ny väpnad konflikt mellan Argentina och Storbritannien är emellertid inte särskilt troligt, men den argentinska regeringen har hotat med att dra alla företag som deltar i oljeutvinningen inför internationell domstol.

FN har dessutom uppmanat Storbritannien att inleda en dialog med Argentina. Något som britterna hittills har nonchalerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".