Parlamentet godkände EU-kommissionen

Efter alla turer godkände EU-parlamentet idag den nya EU-kommissionen med god marginal, 449 ja-röster mot 149 nej och 82 nedlagda. Därmed kan kommissionen börja sitt arbete på måndag efter tre veckors dödläge.

– Vi löste vår konflikt med en kompromiss och så måste vi fortsätta arbeta, sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och han belönades med välvilliga applåder.

Två kommissionärer har bytts ut och en tredje har fått byta ansvarsområde och det fick en stor majoritet av parlamentets ledamöter att rösta ja till den nya kommissionen.

Mer tillmötesgående
Men åtskilliga ledamöter varnade och sa att deras ja var ett ja med förbehåll. Barroso är medveten om det och han meddelade att han kommer att vara mer tillmötesgående i framtiden om det riktas allvarlig kritik mot flera av hans kommissionärer.

Parlamentet kommer att särskilt noga bevaka hur Ungerns Lasclo Kovacs och Nederländernas Neelie Kroes sköter sina jobb.

Kovacs och Kroes bevakas extra
De konservativa i parlamentet anser att Kovacs är inkompetent och har inte gjort upp med sitt komunistiska förflutna och vänstern och de gröna anser att styrelseproffset Kroes kommer att hamna i ständiga intressekonflikter i sitt jobb som konkurrenskommissionär.

I helgen går flyttbussarna i skytteltrafik till kommissionens nyrenoverade högkvarter i Bryssel och på måndag kommer de nya kommissionärerna att börja sitt arbete, medvetna om att de är mer beroende av goda relationer med Europaparlamentet än någon tidigare kommission.

Kerstin Brostrand, Strasbourg
kerstin.brostrand@sr.se