Skandia säljer färre pensionsförsäkringar

Nytecknadet av pensionsförsäkringar i det krisdrabbade Skandia fortsätter att rasa. Skandia har också tappat sin ledande ställning i Sverige, medger bolagets vd Hans-Erik Andersson.

– Idag är vi nummer två på marknaden efter en av de stora bankerna, säger Hans-Erik Andersson.

SEB har gått om Skandia?

– Det hände det här kvartalet, ja, säger Andersson.

Hur ser du på det?

– Det är ingen önskesits. Vi jobbar hårt för att ta tillbaka den första positionen. Det är helt klart, säger Skandias vd.

Skandias säljare har fått det allt svårare att locka nya pensionssparare att teckna pensionsförsäkringar, traditionell livförsäkring och fondförsäkringar, som det handlar om.

Försäljningen rasade med hela 36 procent det tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Därmed har Skandia tappat sin ledande ställning till den värste konkurrenten SEB.

Bakom det ligger de välkända lägenhetsaffärerna och bonusarna till tidigare Skandiadirektörer. Nu handlar det om att försöka återupprätta det skadade förtroendet hos allmänhet och kunder.

Det är inte bara Skandia som märkt av ett minskat intresse för att pensionsspara.

Skandalerna kring Skandia tillsammans med en allmän misstro mot livförsäkringsbolagen, där många sett sitt pensionsparande sjunka i värde, har haft en negativ inverkan för pensionssparandet, säger Annika Lundius, som är vd för branschorganisationen Försäkringsförbundet.

– Jag tror det är diskussionen om livförsäkringsbolagen och förtroendet som behöver byggas upp igen, säger Annika Lundius, vd i Försäkringsförbundet.

Sören Granath
soren.granath@sr.se