Chatt om bevakningen av Breivik-rättegången

15.00 chattade Eko-chefen Anne Lagercrantz om bevakningen av rättegången mot Anders Behring Breivik.

Moderator: Hej och välkomna till chatten med Ekochefen Anne Lagercrantz! Vi ska bara få igång en lite motspänstig dator åt Anne, sen är vi igång.

15:01, 17 april 2012

<

sune: Hej Anne! Breivik ser ju ut att posera medvetet för att hamna på bild i medierna. Tycker du det är rätt att publicera de bilderna? Då gör ju medierna som han vill.

Anne Lagercrantz:

Ja, jag tycker det är rätt. Det finns ett stort allmänintresse att veta hur han ser ut och agerar framför kamerorna. Samtidigt är det, som du skriver, problematiskt, inte bara nu - utan även vid tiden för dåden då han noga själv regisserat bilderna på sig själv.

15:03, 17 april 2012

Jonni: Vad tycker du om att allmänheten inte får se och höra Breiviks förklaring? (ljud och bild)

Anne Lagercrantz: Jag är generellt för öppenhet. Det skulle självklart finnas en poäng i att allmänheten får se och höra Breiviks förklaring. Samtidigt måste hänsyn tas till de anhöriga.

15:06, 17 april 2012

Eva-Maria-Kersti: Du skriver om risker för mytbildning på din blogg om Ekot inte bevakar och låter Breivik höras. Vad skulle det kunna vara?

Anne Lagercrantz: En vanlig konspirationsteori är exempelvis att media "mörkar" sanningar, och att vi inte skulle våga släppa fram "obekväma" argument.

15:07, 17 april 2012

Malin Lindqvist: det stora massmedieuppbådet är ju tydligen stressande för de drabbade. Funderade man inte på att ge begränsad ackreditering till journalister o0ch tv-bolag som sen rapporterar till övriga medier?

Anne Lagercrantz: Jag vet inte exakt vilka överväganden rätten gjort i Norge, men det är ett begränsat antal journalister som är ackrediterade till själva rättsalen. Mig veterligen respekterar också alla journalister på plats de drabbade som inte vill intervjuas.

15:08, 17 april 2012

Alias: Hej! Hur har du kolla på allt som alla skriver, kommenterar, allt som sägs in de olika sändningarna från tingsrätter, inslag etc etc. Som ansvarig chef måste väl du stå till svars om hets mot folkgrupp slipper igenom?

Anne Lagercrantz:

Jag försöker följa nyhetsvecklingen noga men är också beroende av Ekots duktiga medarbetare som hela tiden varslar mig om de är osäkra på något. Det stämmer att jag som utgivare får stå till svars om vi skulle göra oss skyldiga till publiceringsbrott. Det viktiga när det gäller Bering Breivik ur utgivarsynpunkt är just att vi sätter kontroversiella uttalanden i ett sammanhang.

15:11, 17 april 2012

mats: OM ekot hade fått direktsända ljudet från rättssalen under Breiviks framträdande? Hade ni gjort det då??

Anne Lagercrantz: Återigen, generellt är jag för öppenhet,men vi skulle då noga behövt överväga formerna. Exempelvis hade någon typ av fördröjning säkert diskuterats.

15:13, 17 april 2012

Pet: Hej! Kommer media och politiker att öka användningen av ABB så folk ska bli rädda att öppet kritisera mångkulturen och islam? På Aftonbladet och Expressen har man ju redan sett tendensen och SR använder sig av Expo. Vad tror du och varför tar SR in Expo som expert när vi vet att de är politiskt till vänster?

Anne Lagercrantz:

En av våra viktigaste uppgifter tycker jag är att värna ett öppet diskussionsklimat, självklart under ordnade former. Och SR använder sig av mängder av experter med skilda politiska åsikter. Här följer vi sändningstillståndets regler om opartiskhet och saklighet.

15:15, 17 april 2012

Eva: Radio, teve, tidningar har en oerhörd makt, görs det något för att alla som arbetar med detta är medvetna om det? Det gäller hur nyheter framställs, ordval osv

Anne Lagercrantz: Ja, självklart och här det centralt med en levande och ständigt pågående redaktionell diskussion samt tydliga etiska regler

15:16, 17 april 2012

Karl May: Kommer transkripten från Breiviks tal idag att offentliggöras? Det skulle vara intressant att studera exakt vad han sa, utan något filter via varken nationalister eller via media.

Anne Lagercrantz:

Verdens gang transkriberar exempelvis själva talet, men jag är osäker på om rätten kommer offentligöra det.

15:17, 17 april 2012

Kalle: Hej! Det är ett enormt mediafokus på detta ofattbara. Till vilken nytta? Hundratals journalister på plats. Hundratals journalister i massor av andra städer som följer all utveckling slaviskt. Resten av världsbevakningen stannar upp.

Anne Lagercrantz:

Du har definitivt en poäng, risken finns att annat hamnar i skymundan, men vi försöker hela tiden att värna helheten. Igår ägnade vi exempelvis stort utrymme till vårbudgeten.

15:18, 17 april 2012

Nemokrati: Jag förstår inte hur de kan göra ett sånt mediaspektakel av detta, där denna terrorist får lägga ut både texten och kroppsspråket i tv. Det är verkligen ett märkligt förfarande. Hur blir det för de som drabbats att han får en sådan arena? Och vad blir konsekvenserna av det. Obehagligt.

Anne Lagercrantz:

Jag förstår hur massiv den totala bevakningen kan tyckas vara, och att det kan tyckas stötande att ge Breivik sådant utrymme. Samtidigt tycker jag att vi har ett ansvar att försöka förstå och skildra vad som låg bakom terrordåden.

15:20, 17 april 2012

K: På vilket sätt menar du att hänsyn tas till de anhöriga för att man inte visar ljud och bild? De anhöriga som inte vill ta del av rättegången eller vad Breiviks försvar har att säga låter väl enklast bli att ta del av den typen av information? Hur kan fåtalets stängdhetsönskan övervägas av majoritetens öppenhetsönskan i ett fall som detta? Skall denna hänsyn vara relevant/fungerande så skall det inte rapporteras alls...

Anne Lagercrantz: Det kan handla om att ta hänsyn till extremt detaljerade beskrivningar av hur människor mördats, detaljer som inte tillför något för den övergripande förståelsen av dåden.

15:23, 17 april 2012

Moderator: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten, Anne Lagercrantz ska vidare till andra åtaganden. Hon lovar att återkomma i fler chattar om nyhetsvärdering och publicistiska beslut framöver. Tack alla som deltagit med intressanta frågor!

15:25, 17 april 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".