SR-chef får Stora Journalistpriset

Kerstin Brunnberg, programdirektör på Sveriges Radio, fick på torsdagskvällen Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Hon prisas ”för sin långvariga journalistiska gärning präglad av nyfikenhet och integritet, under vilken hon har förnyat publicistiken i Sveriges Radios samtliga rikskanaler, från Dagens Eko och Godmorgon världen i P1 till den pågående nydaningen av både P2 och P3”.

Liksom vinnarna i övriga kategorier får Brunnberg, förutom äran, också 75 000 kronor.

Har jobbat på SR 25 år
Kerstin Brunnberg kom till Ekoredaktionen på Sveriges Radio 1979, efter att ha arbetat på Sveriges Television och flera dagstidningar.

Under många år bevakade hon svensk politik och på 80-talet var hon en av initiativtagarna till ett av radions mest populära program, Godmorgon, världen! i P1.

Åren 1999– 2001 var Kerstin Brunnberg Ekochef och utsågs sedan till programdirektör med ansvar för rikskanalerna P1, P2 och P3.

Fint sällskap
Lukas Bonniers stora journalistpris är en av de främsta utmärkelserna inom svensk journalistik och bland de tidigare pristagarna finns Åke Ortmark, Thorbjörn Larsson, Hasse Olsson och Annette Kullenberg.

Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare gick på torsdagskvällen till Jonas Franksson, Olle Palmlöf och Marcos Hellberg, Sveriges Television Väst, för programmet CP-Magasinet.

Juryns motivering: ”Med humor, värme och utan omskrivningar skildrar CP-Magasinet på ett nyskapande sätt livet för en utsatt grupp på dess egna villkor”.

Katarina Karlsson på tidningen Norrbottens-Kuriren, fick årets Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande, för artikelserien Slavkontrakt på SSAB.