Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Breivik kommer sitta livet ut"

Psykiatriprofessor Sten Levander om Anders Behring Breivik
2:39 min

Oavsett om Anders Behring Breivik döms till fängelse eller psykiatrisk vård kommer han inte att komma ut i frihet så länge han lever. Det menar Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler. Även Sten Levander, professor emeritus i rättspsykiatri, anser att det inte blir någon skillnad om Breivik döms till fängelse eller tvångsvård. 

Båda intervjuades i tisdagens Studio Ett.

Sten Levander, professor emeritus i rättspsykiatri, menar att Breivik har diagnosen temporallobsepilepsi samt lider av ett vanföreställningssyndrom.

– Man kan mycket väl vara totalt sammanhållen vid ett vanföreställningssyndrom. Man har en konfliktfri zon som är stor och där fungerar man perfekt. Inom zonen är man övertygad om att man själv har rätt och man kan inte övertygas om motsatsen på något sätt, berättar Sten Levander i Studio Ett.

Sten Levander pekar också på att ett vanföreställningssyndrom inte utesluter tillräknelighet och därmed ett fängelsestraff. Däremot kommer det inte att få någon konsekvens i tid, menar Levander.

– Döms han till fängelse så sitter han där i 21 år och sedan sitter han vidare på förvaring. Och precis samma sak skulle hända om han döms till psykiatrisk tvångsvård – ingen skillnad, säger Sten Levander.

Att en fängelsedom jämfört med psykiatrisk tvångsvård i det här fallet kommer att resultera i samma sak vad gäller tidsaspekten är en åsikt som delas av psykiatern Ulf Åsgård.

– Prövningen i fängelse sker ju efter 21 år vart tionde år medan den i den psykiatriska vården i Norge sker vart tredje år. Men det kommer inte att bli någon skillnad, han kommer sitta livet ut, säger Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, till Studio Ett.

Ulf Åsgård tror inte att en person med temporallobsepilepsi skulle kunna utfört dåden på det metodiska sätt som Anders Behring Breivik gjort. Inte heller anser han att en schizofren person skulle kunnat göra det.

– Mitt intryck är att han inte alls uppträder som en psykotisk person eller som en människa som lider av schizofreni. Han verkar helt sammanhållen, har skrivit ett kompendium på 1600 sidor. Det gör inga schizofrena. Inga schizofrena tillverkar två bomber, som han faktiskt gjorde, säger Ulf Åsgård i Studio Ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".