Tv-apparater, mobiler och datorer är några av de prylar som kan bli dyrare att försäkra. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Troligt att försäkringspremierna måste höjas

Folksams vd: Premierna kan inte ligga still
1:35 min

Efter några goda år med små eller inga premiehöjningar kommer snart försäkringsbolagen att tvingas börja höja sina premier på till exempel hem- eller villaförsäkringen. Den bedömningen gör Anders Sundström, vd för ett av landets största försäkringsbolag, Folksam.

– Jag ser framför mig att den här goda perioden vi har haft under tio års tid, med väldigt försiktiga och inga premieökningar alls, den kommer att bli svår att hålla under tid. Jag ser en tuffare period för skadeförsäkringsbolagen och jag tror också att deras resultat kommer att bli sämre, säger Anders Sundström, Folksams vd.

Försäkringsbolag som Folksam har kunnat hålla nere premierna med hjälp av avkastningen från sin kapitalförvaltning. Men långsiktigt är det ett osäkert sätt att hålla premierna nere på till exempel hem-, villa- och bilförsäkringar.

Anders Sundström vill inte ge någon siffra på hur stora höjningarna kan bli, men de kan inte ligga still nu när hela försäkringsbranschen redovisar ökade skador säger han.

Det gör att försäkringstagarna snart kommer att få betala mer för att försäkra sig.

– Jag tror att det kommer att vara mycket runt de här prylarna vi har hemma. Det är tv-apparater och mobiltelefoner och datorer. Vi har väldigt mycket prylar som kostar pengar.

Andreas Hörberg, produktchef på försäkringsbolaget If, säger att If redan anpassat premierna till de ökade skadorna. Framför allt har det handlat om ökade storskador och vattenskador.

Men han uteslutet inte att premierna kan behövas höjas mer.

– Jag upplever att vi har gjort de åtgärder som vi ser. Men jag är samtidigt oroad över den trenden som vi ser framförallt rörande vattenskador, den fortsätter att öka. Och fortsätter den att öka kan det bli tal om ytterligare höjningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".