1 av 2
Breivik var nöjd med att få uttrycka det han ville, berättar hans advokat Vibeke Hein Bæra. Foto: Lise Åserud/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Förloppet den 22 juli

Många ifrågasätter Breiviks chans att sprida idéer

"Någon kan tänka att de ska göra något liknande"
1:26 min

I dag fortsätter utfrågningen av Anders Behring Breivik i tingsrätten i Oslo. Men många norrmän ifrågasätter det utrymme som Breivik har fått för att sprida sina tankar, såväl i rätten som i media, och är rädda för att han i och med det kan inspirera andra.

En av de oroliga är Oslobon Reza Pangshuan.

– Det kan finnas de i det här samhället som ser den uppmärksamhet han fått och kanske tänker att de kan göra något liknande.

En av anledningarna till att det anses viktigt för rätten att höra Breivik är att ett av målen med rättegången har blivit att ta reda på om Breivik är tillräknelig eller inte – om han ska dömas till vård eller fängelse.

För honom själv var därför den drygt en timme långa uppläsning han inledde gårdagen med viktig för honom, säger hans advokat Vibeke Hein Baera.

– Han hade mer han ville säga inledningsvis. Samtidigt så var han väl förberedd på att man vanligtvis inte får göra en sådan uppläsning i rätten. Så när han fick uttrycka det han ville, så var han nöjd.

Men det finns också de norrmän som tycker att den rapportering dom fått från rätten inte är till hans fördel.

– Det jag tänker när jag ser honom på tv är att han är en patetisk, galen man som får ta det straff han får, så får vi gå vidare, säger Anita Hansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".