Brittisk rävjakt olaglig om tre månader

Det brittiska parlamentets underhus drev efter många års bitter debatt på torsdagskvällen igenom ett förbud mot den traditionella och ytterst kontroversiella rävjakten med hund. Om tre månader blir jakten olaglig.

På torsdagskvällen nådde rävjaktsfrågan till slut vägs ände, efter åravis av passionerad debatt och otaliga omröstningar i parlamentet.

Det folkvalda underhuset har gång på gång röstat för ett förbud och överhuset lika många gånger mot det.

Sällsynt lag nyttjades
På torsdagskvällen körde de folkvalda över överhuset med hjälp av en ytterst sällan använd lag och i februari blir en månghundraårig tradition på den engelska landsbygden olaglig.

Få frågor väcker så starka känslor som rävjakten med hund.

Motståndarna ser en jakt där ryttare driver hundar som jagar och dödar rävarna, som en grym och onödig sport för landsbygdens överklass. Anhängarna ser den som en naturlig och nödvändig del av landsbygdens liv och traditioner.

Jaktens passionerade anhängare kommer att göra livet så surt de bara kan för regeringen nu.

Olydnad väntas
En civil olydnadskampanj väntar. Markägare på landsbygden kommer bland annat att kräva att kraftledningar och stolpar på deras marker flyttas och en del har hotat med att blockera motorvägar och dumpa avlivade jakthundar på premiärminister Tony Blairs trappa.

Det är precis den sorts spektakulära aktioner som Blair inte vill ha mitt i en väntad valrörelse i vår.

Blair hade velat ha en kompromisslösning om rävjakten genom ett system med begränsad licensjakt, men alla kompromissförslag retade bara upp båda sidor. Nu är förbudet ett faktum, men konflikten kvar.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se