Stig Lundvall skulle segla jorden runt ensam, på bilden ses en annan båt. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Räddad efter 80 dagar till havs

Mår efter omständigheterna väl
1:12 min

Ensamseglaren Stig Lundvall drev omkring i 80 dagar på Indiska oceanen. Men i tisdags kom äntligen räddningen.

– Det var ju med otrolig glädje vi mottog beskedet att han var välbehållen och att vi har fått kontakt med honom igen efter den här tiden, säger Per Lennart Berg, en av Stig Lundvalls släktingar.

Det var i juli förra året som 66-åriga Stig Lundvall lämnade England för skulle segla jorden runt. Men när han inte dök upp som planerat i februari så började släkt och vänner att ana oråd.

Samtidigt, på Indiska Oceanen, drev Stig Lundvall sedan 80 dagar omkring i sin åtta meter långa segelbåt.

– Han har råkat ut för en storm, vad vi förstår, och han har haft ett masthaveri på sin båt. Vilket har gjort att han har drivit omkring utan möjlighet att ta sig framåt.

Räddningen kom i form av ett grekiskt lastfartyg som plockade upp honom i vattnen 40 mil utanför Sydafrika. Stig Lundvall hade då använt sin allra sista nödraket.

Per Lennart Berg tog lättad emot beskedet.

– Han hörde av sig relativt omgående till en av oss. Kort bara för att säga att han var välbehållen och mådde efter omständigheterna väl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".