USA:s utrikesminister Hillary Clinton och försvarminister Leon Panetta talar på en presskonferens på ett Natomöte i Belgien. Foto: John Thys/Scanpix.

Nato ber om ursäkt för soldatbilder

Militäralliansen Natos chef Anders Fogh Rasmussen fördömde på onsdagen bilder på flera amerikanska soldater som poserar med kvarlevor efter självmordsbombare i Afghanistan men hävdade att det var "en isolerad händelse".

– Jag fördömer starkt dessa foton och dessa handlingar, sade han på en presskonferens efter överläggningarna mellan Natos utrikes- och försvarsministrar i Bryssel.

– Låt mig understryka att de inte på något sätt företräder de principer och värderingar som är basen för vårt uppdrag i Afghanistan, sade han.

Även USA:s försvarsminister Leon Panetta bad som ursäkt för bilderna. Han sade att det var "ett dumt och oacceptabelt" uppförande.

Händelsen inträffade 2010 i Zabul-provinsen i östra Afghanistan. Fördömandena framfördes sedan Los Angeles Times publicerat bilderna på onsdagen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".