Dags för ekonomiskt toppmöte i Washington. Foto: Jose Luis Magana/Scanpix.

Krishjälp splittrar IMF- och Världsbanksmöte

Kontroversiellt inom världssamfundet
1:48 min

I morgon inleds vårens möte med Internationella valutafonden, IMF och Världsbanken i Washington. På dagordningen står frågan om IMF ska få mer pengar, för att kunna bidra till krisbekämpningen i Europa.

Krishjälp är en fråga som splittrar världssamfundet; den gamla industrialiserade världen står mot de nya tillväxtländerna .

Chefen för Internationella valutafonden, Christine Lagarde, berättade i går kväll att Polen beslutat att bidra med ytterligare åtta miljarder dollar till IMF:s kriskassa.

Tillsammans med bland annat de utlovade bidragen från EU centralt, Japan, Sverige, Norge och Danmark, har bidragslöftena med marginal passerat 300 miljarder dollar.

Det är nära det mål på 400 miljarder som Lagarde har sagt krävs för att IMF ska kunna uppfylla sin roll som världens finansiella brandkår.

IMF:s konomiska styrka är en huvudfråga inför den serie av möten som inleds här i Washington i morgon, fredag. IMF har rollen som långivare när länder hamnar i akuta ekonomiska svårigheter.

Och den förnyade osäkerheten om eurozonens framtid har gjort frågetecknen kring IMF:s ekonomiska styrka ännu mer akut. Framför allt Spanien, men också Italien har återigen fått svårt att låna pengar till rimliga villkor.

Men frågan om mer pengar till IMF är kontroversiell inom världssamfundet. Hittills är det bara utvecklade länder som utlovat mer pengar till IMF.

Länder som Ryssland, Kina, Indien och Brasilien har hittills vägrat att bidra till en utökning av IMF:s kriskassa. De länderna anser att maktbalansen inom IMF och Världsbanken måste förändras.

De anser att det är orimligt att tillväxtländerna förväntas betala för att rädda Europa, samtidigt som Västvärlden har en totalt dominerande ställning i dom två globala institutionerna.

Den konflikten mellan den gamla och nya världen har inte underlättats av att Både IMF och Världsbanken har fått nya chefer.

Traditionsenligt blev det en europé och en amerikan, och det trots alla påtryckningar om att bryta traditionen och släppa in tillväxtländerna också till de viktigaste posterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".