Indiens testskjutning av långdistansraket. Foto: Defence Ministry of India /Scanpix.

Indien nöjt med test av ännu en asiatisk missil

Möts inte av internationella fördömanden
1:57 min

Indien säger att man i dag nått en historisk militär milstolpe efter att ha genomfört en framgångsrik uppskjutning av en långdistansraket. Den nya kärnvapen-kapabla missilen kan nå så långt som till Kinas huvudstad Peking.

TV-bilder visar den 17 meter långa raketen dåna iväg mot skyn från en uppskjutningsplats på en ö utanför Indiens ostkust. Alla tre raketstegen fungerade planenligt och raketen träffade utsatt mål i havet.

Dagens framgångsrika uppskjutning illustrerar att Indien satsar växande resurser på att bli en global militär makt, och att New Delhi vill kontra rivalen Kinas snabbt växande militära styrka.

Agni V har en räckvidd på 500 mil, därmed kan den nå Kinas storstäder. Den kan bära ett kärnvapen som väger upp till ett ton. Raketen är fortfarande  på försöksstadiet och det kan ta ett par år innan den blir en reguljär del av Indiens militär.

Premiärminister Manmohan Singh hyllade de hundratals indiska vetenskapsmän som jobbat med  Agni V-projektet och sa att det både stärker landets försvarsförmåga och är med och bryter ny vetenskaplig mark.

Med dagens uppskjutning är Indien nära sitt mål att tillhöra den exklusiva klubb med i dag bara fem länder - FN:s permanenta säkerhetsrådsmedlemmar - som har en erkänd arsenal med interkontinentala missiler. Även Israel tros ha samma kapacitet.

Till skillnad från förra veckans nordkoreanska raketuppskjutning möts det indiska raketprogrammet överlag inte med internationella fördömanden. Indien är internationellt accepterat, om inte formellt så ändå de facto som en kärnvapenmakt med rätt att utveckla sina egna missiler.

Kinesisk statstelevision kommenterade uppskjutningen och sa att den indiska raketen har en rad tekniska tillkortakommanden och inte utgör något reellt hot mot Kina. Kina ligger långt före Indien i raketutveckling och har redan långdistansraketer som kan nå mål överallt i Indien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".