Breivik: ”Målet var att döda alla”

Utöya var till en början inte ett av Anders Behring Breiviks huvudmål, men var vid tidpunkten för attentatet det bästa mål han kunde hitta. Målet var att döda alla på ön. De han inte lyckades skjuta hoppades han skulle drunkna när de flydde från ön.

Breivik beskriver Utöya som Norges bästa mål vid den tidpunkten. I de flesta andra mål han funderat på var många på semester. Dessutom skulle politiker som Breivik klassar som ”kategori A-förrädare”  varje dag besöka lägret på Utöya.

Det mest attraktiva målet var den tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland. Breivik berättade att han hade planer på att ta med en kamera eller kameramobil för att kunna lägga ut en film där han halshögg henne på internet.

– Jag skulle vilja införa halshuggning som en tradition bland militanta nationalister.

Breivik uppgav att han fram till den 23 juli, dagen efter dåden, trodde att majoriteten av ungdomarna på Utöya var över 18 år.

Trots att andelen ungdomar under 18 var 40 procent i stället för de 25 som Breivik räknat med upprepade han att han står för vad han gjort och att han skulle göra det igen. Målet var att döda alla på Utöya.

– Målet var inte att döda 69, målet var att döda alla och använda vattnet som ett massförstörelsevapen. Jag tänkte att de kommer att drunkna. Det är svårt att simma när man har dödsångest.

– Jag är ingen barnamördare. Jag menar att alla politiska aktivister som väljer att kämpa för multikulturalismen och som är aktiva i en sådan organisation är legitima mål.

44 av de dödade på Utöya klassar han som ”kategori B”.

– De var inte bara medlemmar. De var ledare och aktiva politiskt.

Åklagare Svein Holden bad om en extra paus efter att Breivik berättat om attentatet. Enligt NRK grät både målsägande och målsägarebiträden i pausen.

Resten av dagen ägnades åt Breiviks förberedelser för attentaten. Han berättade hur han köpt vapen och köpt en gård där han kunde tillverka bomber.

Han byggde muskler och tog olika prestationshöjande medel för att behålla muskelmassan. Den var nödvändig för att kunna bära all utrustning han behövde för attentaten.

Inför bombattentatet i Oslo kände han sig ”jättenervös, inte så pigg på att dö och helt slut”, men han var förberedd och inget kunde stoppa honom.

Tio minuter efter att bomben detonerat hörde han på radio att en person omkommit. Han tänkte att det var ett fiasko. För ett lyckat angrepp krävs minst tolv dödsoffer, förklarade han för rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".