1 av 2
Klicka för grafik: Sudan och Sydsudan
2 av 2
Det som är kvar efter bombningar i sydsudanesiska Bentui. Foto: Michael Onyiego/Scanpix.

Krigsdrabbade Sydsudan blir medlem i IMF

Sverige huvudfinansiär i biståndsfond
0:52 min

Det krigsdrabbade Sydsudan har nu officiellt blivit medlem i den Internationella valutafonden IMF. Sydsudans finansminister har skrivit under överenskommelsen som gör att Sydsudan nu blir den 188 medlemmen i IMF, vilket kommer att göra landets ekonomi tryggare.

För ett år sen, flera månader innan Sydsudan blev ett självstyrande land, så ansöktes medlemskap hos den internationella valutafonden.

IMF har tre huvudsakliga uppgifter: övervakning av medlemsländernas ekonomier, utlåning för betalningsbalansstöd och teknisk assistans. IMF har redan börjat hjälpa myndigheterna i det unga landet med att styra upp en centralbank, skatte och tullverksamhet och med att förvalta de stora oljetillgångerna.

Sydsudans medlemskvot som bestämmer hur stort inflytande landet har och hur mycket finansiell hjälp landet kan få, ligger nu på 190 miljoner amerikanska dollar. Vilket är att jämföra med USA:s 68 miljarder dollar.

IMF håller nu på att samla ihop till en särskild biståndsfond för att hjälpa Sydsudan med sin ekonomi, där EU och därmed också Sverige kommer vara huvudfinansiär.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".