Nya uppgifter i saudiaffären väcker reaktioner

KU granskar regeringens inblandning i vapensamarbetet
1:29 min

Ekots senaste avslöjande kring de svenska vapenaffärerna med Saudiarabien får Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet att reagera. Att handelsminister Ewa Björling var föredragande när regeringen gav klartecken till FOI att jobba vidare med vapenfabriken i Saudiarabien visar att hon varit lika inblandad i affären som dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors, säger han.

– Det här bekräftar väldigt tydligt att Ewa Björling är lika viktig i sammanhanget för konstitutionsutskottets granskning som Sten Tolgfors.

Många har spekulerat i att Ewa Björling skulle bli nästa minister att sugas in i skandalerna kring vapensamarbetet med den saudiska diktaturen. Det var Ewa Björling som skrev under en debattartikel tillsammans med dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors efter Ekots första avslöjande i början av mars.

Artikeln ger bilden att regeringen inte alls kände till att myndigheten FOI bildat företaget SSTI för att hjälpa saudierna att bygga en vapenfabrik.

Men handelsminister verkar ha vetat mer än hon gav sken av. Det var Ewa Björling var föredragande när regeringen 2009 svarade på FOI:s fråga om att få jobba vidare med saudierna som konsult åt företaget SSTI.

Konstitutionsutskottet granskar nu regeringens inbladning i vapensamarbetet. Enligt ordföranden Peter Eriksson kastar uppgifterna ett delvis nytt sken över hur mycket politikerna visste.

– Det stärker möjligen att regeringen är väl informerad och har goda kunskaper om vad det från början handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".