Många utan studiebidrag efter skärpta CSN-regler

Upp till skolorna att avgöra vad som är giltig frånvaro
1:26 min

Antalet elever som blir av med studiebidraget för att de skolkar ökar. En orsak är att reglerna skärptes vid nyår. Nu räcker det med att en elev är borta från skolan i några timmar utan giltig orsak för att skolan ska anmäla det till CSN.

Det är bra. Det finns många enligt mig som kommer undan med skolk. De är aldrig i skolan men får ändå, eller fick, sitt bidrag, säger gymnasieeleven Oskar Altintas.

Under första kvartalet i år fick drygt 5 000 elever studiebidraget indraget på grund av skolk. Det är en ökning med cirka 900 personer jämfört med samma period förra året.

På CSN tror man att det här beror på de skärpta regler som infördes vid nyår. Klas Elfving är pressekreterare hos CSN.

– Nu ska skolorna rapportera in om frånvaron är mer än några timmar under en månad och inte av engångskaraktär. Förut låg den här gränsen på 20 procent och då kunde en elev i princip vara borta en dag i veckan utan att studiebidraget drogs in, säger Klas Elfving.

Men reglerna får också kritik. Det är upp till skolorna att bedöma vad som är giltig frånvaro och inte och det här har gjort systemet mer subjektivt än tidigare, tycker Sveriges Elevråd, Svea. Gymnasieeleverna Batoul Yousef och  Aska Bawar håller med.

– Det är många lärare som är strikta och många bryr sig inte, det beror på, säger Batoul Yousef.

Kan det bedömas lite olika?

– Ja, jättemycket.

– Alltså, jag tycker det är fel att de har gjort så. Det hjälper inte alls, säger Aska Bawar.

Men Klas Elfving, pressekreterare på CSN tycker att det är rätt att det är skolorna som gör bedömningen.

– Vi ser ju att den här bedömningen ska göras av de som kan eleverna bäst och det är ju skolorna, säger Klas Elfving.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".