Krav på särskilt ambulanskörkort

Varje år skadas människor i trafiken när de krockar med utryckningsfordon. Från flera håll kommer nu krav på att det borde finnas ett särskilt körkort för de som kör polisbil, ambulans eller brandbil.

Senast i onsdags avled en kvinna i Uppland efter att ha krockat med en ambulans.

– Det kanske skulle kunna ligga som en körkortsbehörighet. Att alla som har den uppgiften skulle kunna genomgå en utbildning och få det infört på sitt körkort att man är berättigad till att köra utryckningsfordon, säger Peter Nord, som arbetar med förarutbildning inom Stockholmspolisen.

Vad skulle man tjäna på det?

– Jag tror att kvalitén över lag skulle bli mycket bättre och att den skulle bli gemensam för alla kategorier utryckningsförare. Idag ser det olika ut inom de olika myndigheterna. Ambulanser, poliser och brandkår och andra som kör utryckningsfordon får inte samma utbildning, säger han.

Utbildningen varierar
Den som ska köra till exempel polisbil eller ambulans ska ha särskild utbildning för det. Men vilken utbildning man får beror på var man jobbar.

För det är varje myndighets ansvar att se till att personalen utbildas. Följden är att det inte finns någon gemensam standard över hela landet, och det är ingen som vet hur bra eller dåliga förarna är på att köra i skarpa lägen med blåljus och siren.

– Man gör förarna uppmärksamma på den fara och den risk som det innebär att köra mot rött ljus. Att man lär fordonsförarna förstå att trots en effektiv larmanordning av blåljus och siren kan det ändå vara svårt för bilister att uppfatta ett utryckningsfordon, säger poliskommissarie Per Halldén, som jobbar med att utbilda utryckningsförare vid Uppsalapolisen.

Totalt 82 skadade
Det förekommer att utryckningsfordon är inblandade i olyckor. Siffror från Vägverket visar att under 2001 och 2002 skadades totalt 82 personer vid olyckor där utryckningsfordon var inblandade, 2 personer dog.

En av de senaste i raden av olyckor inträffade i onsdags i Skutskär i Uppland. Där avled en äldre kvinna när en ambulans kolliderade med en personbil.

Ingemar Eriksson, chef för ambulansverksamheten i Uppsala län tycker att det vore bra med särskilda uppkörningar för dom som ska köra utryckningsfordon:

– En inspektör som provar dig avgör om du är lämplig som förare eller inte. Det vore ett plus i kanten om vi kunde få det, säger han.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

I samarbete med SR Uppland