Flygplatser hotas att läggas ner

Uppdaterad 17:07
På fredagen kom beskedet från Luftfartsverket att man inte längre vill driva de olönsamma flygplatserna i Jönköping och Norrköping. Även framtiden för Karlstad är oviss men ska utredas vidare. Luftfartsverket föreslår regeringen att lokala eller regionala intressen ska ta över.


– Jag tror att det kanske är regionen själv som får avgöra om det är kommunen eller om det finns flera andra företrädare, eller om det finns konstellationer mellan offentligt och näringsliv som tillsammans kan bilda den som har intresse, säger Olle Sundin på Luftfartsverkets flygplatsgrupp.

Flygplatserna i Norrköping, Jönköping och Karlstad är Luftfartsverkets sorgebarn med förluster på över 50 miljoner under förra året.

Passagerare väljer tåg och bil
Trots att övriga flyget börjat återhämta sig så fortsätter passagerarraset här. Orsaken tror Luftfartsverket är närheten till Stockholm och att passagerarna väljer tåg och bil.

Ska flygplatserna i framför allt Jönköping och Norrköping leva kvar bör därför regionerna själva ta över driften, enligt Luftfartsverket. Men exempelvis kommunalrådet Per Larsson i Jönköping ser det som uteslutet och kräver att regeringen räddar kvar flygplatsen.

En stark flygplats är också av stor vikt för många inom näringslivet.

– Har man bra förbindelser från Jönköping till Köpenhamn eller till Stockholm så underlättar det väldigt mycket. Jag menar, det är väldigt svårt att säga till en besökare att nu får du flyga till Göteborg och sedan ta hyrbil därifrån. Det är inte så lätt om du inte varit i Sverige tidigare till exempel, säger Anita Christiansson, reseansvarig på Husqvarna AB.

Är det lite prestigeförlust att tvingas skicka runt dem så?

– Ja, det kan man säga.

Räcker med en flygplats
Alla företag är inte lika bekymrade. I Östergötland anser till exempel Östsvenska handelskammaren att det räcker med en av flygplatserna i Norrköping eller Linköping.

I småföretagartäta Gnosjöområdet väljer redan idag många företagare andra resealternativ som exempelvis bilen.

– Flygpriserna har ju varit höga vad det gäller inrikesflyget. Därför har andra alternativ varit lämpligare för oss som bor här, säger Inge johansson, ordförande i Gnosjö industriförening

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

I samarbete med SR Värmland