1 av 2
2 av 2
Julia Tymosjenko sitter redan i fängelse i Charkiv. Foto: Efrem Lukatsky/Scanpix.

Processen fortsätter mot Julia Tymosjenko

”Det jag ser, det är inte rätt”
1:31 min

I går krävde försvararna att rättegången mot Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymosjenko skulle läggas ner. Men i dag meddelade domaren i Charkiv att processen ska fortsätta och kallade Tymosjenko till domstolen nästa lördag.

– Skam, skam, skam! Ropade Julia Tymosjenkos anhängare efter att domaren meddelat sitt beslut.

Därmed fortsätter rättegången mot Ukrainas förra premiärminister, som redan sitter i fängelse i Charkiv, dömd för att ha överträtt sina befogenheter i rollen som premiärminister.

Den här gången går misstankarna tillbaka till 90-talet då Tymosjenko ledde energibolaget Ukrainas förenade energisystem. Hon är åtalad för att ha undanhållit staten stora summor pengar i skatt.

Under gårdagens förhandling underkände hennes försvarare åtalet på alla punkter. Bland annat sa man att Tymosjenko inte längre ledde energibolaget vid den tid då brotten ska ha begåtts. Man hänvisade också till att hon redan friats från samma anklagelser, i en rättsprocess för flera år sedan.

Men domaren valde att gå på åklagarens linje. Fälls Tymosjenko riskerar hon ytterligare ett långt fängelsestraff. Bland annat EU har fördömt den tidigare domen mot Tymosjenko som politisk och ses som ett sätt av landets president Viktor Janukovitj att göra sig av med sin värsta politiska rival.

Även bland Charkivborna finns tvivel mot rättssäkerheten i Tymosjenkos fall.

– Jag stöder henne inte och borde egentligen tycka att det är rätt att hon döms, säger Angelika Ditkovskaja som passar sitt sju månader gamla barnbarn i parken utanför domstolen.

– Men det jag ser, hur det går till, det är inte rätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".