Miljöminister Lena Ek överväger att kräva ett nationellt undantag mot kvicksilver, genom EUs miljögaranti.. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Miljöministern tar strid mot kvicksilver i EU

1:43 min

Sverige kan tvingas att lätta på sitt förbud mot kvicksilver. Det är effekten av ett färskt EU-beslut, som tillåter kvicksilver i vissa mätinstrument. Men miljöminister Lena Ek har redan börjat ta strid mot beslutet.

– Jag är faktiskt otroligt irriterad över detta. Vi driver globala förhandlingar där Sverige är väldigt aktiv, med stöd av EU-kommissionen, för att fasa ut kvicksilver överhuvudtaget i hela världen. Eftersom det är ett väldigt farlig miljögift, säger Lena Ek.

– Att kommissionen här talar på två sätt här, att man inte håller ihop det, utan att vi skulle vara sämre i EU när vi driver de här tuffa kraven i de globala förhandlingarna det är ju faktiskt inte klokt, fortsätter hon.

I Sverige är kvicksilver totalt förbjudet sedan 2009 och vad gäller termometrar och andra mätinstrument har utfasningen hållit på sedan 1990-talet.

Nu håller resten av EU på att skärpa sina regler kring kvicksilver men Belgien blockerar kvicksilverförbud i vissa professionella mätinstrument, till exempel ett som mäter porstorlek i bland annat papper. Det här innebär att Sverige nu egentligen behöver öppna sin marknad för några enstaka produkter som innehåller kvicksilver.

Men svenska regeringen vill inte ge sig och enligt Lena Ek överväger Sverige att kräva ett nationellt undantag genom EU:s så kallade miljögaranti. Sverige har tidigare lyckats använda miljögarantin för att få behålla sitt förbud mot träskyddsmedlet kreosot.

– Vi kommer i Sverige att stå fast vid vårt förbud och så får vi ta konflikten med kommissionen, säger Lena Ek.

Vad gör du åt det här?

– Så sent som i går hade jag två långa diskussioner med miljökommissionären om detta och han vet precis vår inställning och att vi är otroligt irriterade i Sverige över detta.

Jens Möller och Axel Swartling

Ekot och P4 Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista