En norsk pansarvagn av fabrikat CV-90 i Afghanistan. Foto: Lars Magne Hovtun/Scanpix.

Mångmiljardorder till Örnsköldsvik

"En del av en storsatsning på svensk-norskt samarbete"
1:50 min

BAE Systems i Örnsköldsvik, som tidigare hette Hägglunds, är på väg att få en jätteorder från det norska försvaret, på 10 miljarder kronor under en femårsperiod. Ordern är kopplad till motköp från svensk sida.

Norges försvarsminister, Espen Barth Eide, är glad över att det svensk-norska försvarssamarbetet nu fördjupas.

– Det här projektet kommer att starta så fort det passerat Stortinget, och då räknar vi med de första leveranserna under 2013, och så kommer detta att fortsätta fram till 2018. Så detta är ett anskaffningsprojekt som pågår under en del år, säger norske försvarsministern.

Den norska trepartiregeringen, ledd av socialdemokratiske statsministern Jens Stoltenberg, har egen majoritet i Stortinget, så försvarsminister Espen Barth Eide är inte orolig för att något ska hänga upp sig under behandlingen där.

Ordern innehåller dels uppgradering och modernisering av de 103 CV-90 pansarvagnar som Norge köpte under 1990-talet, dels 43 nya, moderna CV-90. Ordern går till BAE Systems i Örnsköldsvik, tidigare Hägglunds, och uppgår alltså till nästan 10 miljarder norska kronor. Vad detta kommer att innebära för BAE Systems under de kommande fem åren ville företagets tjänsteförättande kommunikationschef, Håkan Karlsson, inte uttala sig om i dag.

– Den kommentar vi lämnar i dag är att vi välkomnar att man lagt fram den här propositionen till Stortinget, säger Karlsson.

Ordern är kopplad till motköp från svensk sida, liksom industriellt samarbete. Bland annat kommer norska underleverantörer att bidra med ny teknologi och insatsvaror i CV-90.

– Detta är ju en del av en storsatsning på svensk-norskt samarbete inom vapenindustrin, som vi arbetat med länge. Och det är både komponenter till själva CV 90, bland annat en norskutvecklad vapenstation och en rad system med anknytning till kommunikation och sensorer, som ska ingå i samarbetet. Och så en rad andra saker på försvarsmaterielsidan, säger Norges försvarsminister Espen Barth Eide.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".