Madeleine Sjöstedt är förvånad över Telia Soneras omedvetenhet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Sjöstedt riktar hård kritik mot Telia Sonera

Madeleine Sjöstedt: "Jag reagerar med fasa"
3:31 min

Efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande om teleoperatören Telia Soneras samarbete med diktaturerna i bland annat Vitryssland och Uzbekistan vill Stockholms fastighets- och kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt att Stockholms stad byter ut Telia Soneras 40.000 abonnemang, om företaget inte ändrar sin policy.

– Det förefaller finnas en så otrolig omedvetenhet hos Telia Sonera om i vilka länder man verkar. Det hade man inte väntat sig av ett svenskt företag, säger Madeleine Sjöstedt till Alltid Nyheter.

Du skriver i din blogg att 40.000 anställda i Stockholms stad har avtal med Telia Sonera i dag. Vid nästa upphandling hur bör Stockholm agera då?

– Jag tycker att vi får fundera på att införa en mänskliga rättigheters klausul eftersom det har pågått ett jättestort arbete under många år, och jag har själv en bakgrund i biståndsvärlden, om att företag ska ha CSR-uppdrag. Många företag har det men uppenbarligen är det många som brister, säger Madeleine Sjöstedt.

Hon kommenterar vd Lars Nybergs artikel på DN Debatt i dag, om att enskilda bolag inte kan bära ansvar för mänskliga rättigheter, med att det är dinosaurieliknande tongångar.

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".